Palm yağı, Palm Olein, Palm Stearin, Palm çekirdeği yağı

Yağ palmiyesi meyveleri 2 tür yağ üretebilir – mezokarptan (etli kısım) palmiye yağı ve çekirdekten (çekirdek) palmiye çekirdeği yağı. Palmiye yağı doğal halinde yarı katıdır ve farklı gıda ve gıda dışı uygulamalar için sıvı (olein) ve katı (stearin) formlara ayrılabilir. Palm olein şişelenir ve yemeklik yağ olarak veya gıda imalatında kullanılır. Palm stearini ise trans yağsız margarinlerde, shortening (hamur yapımında kullanılan katı yağ) veya bitkisel ghee (tuzsuz tereyağından elde edilen saf yağ) yapımında kullanılır. 

  • Yağ palmiyesi (Elaeis guineensis jacq.), Batı Afrika’dan, özellikle Angola ve Gambiya arasındaki bölgeden gelen bir palmiye türüdür. 30 aylık tarla ekiminden sonra her biri 5 ila 30 kg ağırlığında büyük salkımlar halinde meyve vermeye başlayan çok yıllık, tropikal bir ağaç ürünüdür.
  • Salkımlardan çıkan yağ palmiyesi meyvecikleri (taze meyve salkımları olarak bilinir) benzersizdir çünkü her biri iki tür yenilebilir bitkisel yağ üretir; mezokarptan (meyvenin eti) palmiye yağı ve çekirdekten (tohum) palmiye çekirdeği yağı. Her ikisi de yenilebilir yağlardır ancak çok farklı kimyasal bileşimlere, fiziksel özelliklere ve uygulamalara sahiptirler.
  • Her meyve salkımı değirmende %20-25 oranında yağ üretecektir. Değirmende üretilen her 10 ton palmiye yağı için, çekirdek ezildiğinde 1 ton palmiye çekirdeği yağı üretilir.
  • Yağ palmiyesi, ekonomik ömrünün sonuna kadar (25 ila 30 yıl arası) meyve salkımları üretmeye devam eder. Bu olağanüstü tarımsal özellik, yağ palmiyesinin sürekli artan küresel talebi karşılamak için tutarlı ve kesintisiz bir bitkisel yağ tedariki sağlamasına olanak tanır.

Palmiye yağı ve palmiye çekirdeği yağı her ikisi de palmiye meyvesinden elde edilmesine rağmen, kimyasal ve fiziksel özellikler açısından farklıdırlar. Palmiye yağı %50 doymuş yağ ve %50 doymamış yağ içerirken, palmiye çekirdeği yağı %80 doymuş yağ ve %20 doymamış yağ içerir. 

Palmiye yağındaki doymuş yağın ana türü palmitik asittir, palmiye çekirdeği yağı ise esas olarak laurik asit formundadır. Ancak hem palmiye yağı hem de palmiye çekirdeği yağı aynı tür tekli doymamış yağa sahiptir, bu da oleik asittir (omega-9).

Palmiye yağı, kimyasal bileşimler ve fiziksel özellikler açısından Hindistan cevizi yağından farklıdır. Ancak, palmiye çekirdeği yağı Hindistan cevizi yağına benzerdir, çünkü ikisi de esas olarak laurik asit içerir.

( vanaspati, hindistan’da kullanılan hidrojenize bir bitkisel yağ, – vegetable ghee/ vanaspati )

Gerçekten de, hem kırmızı palmiye yağı hem de ham palmiye yağı kırmızı renktedir. Ancak, ham palmiye yağı mezokarptan (palmiye meyvesinin eti) çıkarılan ham yağdır ve daha sonra palmiye oleini ve palmiye stearinine ayrılabilir. Öte yandan, kırmızı palmiye yağı, moleküler damıtma olarak bilinen özel bir rafinasyon yönteminden geçen ham palmiye yağından elde edilir. Bu işlem, geleneksel rafinasyon işleminin aksine, karotenoidler, E vitamini ve diğerleri de dahil olmak üzere fitonutrientlerin %80’ine kadarını korur.

Bir yanıt yazın