Asetik Asit, sirke asidi, etanoik asit, beyaz sirke, sirke ruhu, CH3COOH, E260;

Sirke içerisinde %5-8 arasında asetik asit bulunur. Sirkenin keskin kokusunu, ekşi tadını asetik asit verir, organik kimyasal bir bileşiktir. Asetik fermantasyonla elde edilir, karboksilik asitler grubuna aittir. renksiz bir sıvıdır. Oldukça aşındırıcı ve tahriş edici özelliklere sahiptir. Suyla karıştırıldığında hacim daralması meydana gelir; asetik asit durumunda bu hacimde önemli bir azalmadır. Asetik asit higroskopik bir maddedir, yani çeşitli kaynaklardan su emebilir.

Asetik asidin bu özelliği ve içindeki suyu çözme yeteneği, asit içeren bir şişeyi açtığınızda içerdiği maddenin nemli havayla temas ettiğinde katılaşabileceği anlamına gelir. Düşük sıcaklıklarda asetik asit yüzeyinde buza benzeyen kristaller oluşur. Bu olay yalnızca saf asetik asitle veya asetik özün maruz kaldığı çok düşük sıcaklıklarda meydana gelir. Asetik asitin önemli bir özelliği ayrışma yeteneğidir. Karboksilik asit olduğundan ayrışır ve bu nedenle elektriği iyi iletir. Maddenin kimyasal yapısından dolayı çok yüksek bir kaynama noktasına sahiptir.

Sirke ile ilgili meyvelitepe‘den bir alıntı;

” Doğal yöntemlerle yaptığımız sirke %5 civarında asetik asit ve çeşitli faydalı vitamin ve mineraller içeren bir meyve özüyken, sirke ruhu sadece asetik asit ve su içeriyor. Biz evimizde temizlik için çok miktarda kullandığımız sirke ruhunu hammade olarak satın aldığımız asetik asiti %5 oranında su (yani 950 mililitre suyu + 50 mililitre asetik asit) ile karıştırarak elde ediyoruz.

Bu beyaz sirkeyi (yaklaşık PH 2,7) bulaşıkta yağ çözücü, çamaşırda yumuşatıcı, bulaşık makinesinde parlatıcı, küvet ve lavabolarda kireç çözücü, sebze ve meyve yıkamada ve yüzey temizliğinde dezenfektan yerine kullanıyoruz.”

“Ayrıca sıkılmış limon kabuklarıyla infüzyon yapılan sirke en güçlü temizlik maddelerinden biri haline geliyor. Bir de limon kabuklarının en az 3-4 gün sade suda bekletilmesiyle oluşan sıvı var ki, çamaşır temizliğinde bile epey etkili, yalnız sapsarı olup çamaşırı boyamaması için çamaşır sodası veya karbonatla bir araya getirmekten kaçınmak gerekiyor.”

https://blog.meyvelitepe.org/2015/02/25/sirke-yapmamak-olmaz

https://www.products.pcc.eu/tr/blog/asetik-asit-benzersiz-ozellikler-ve-uygulamalar